ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

GRE

22.10.24
10:34:43

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Μήνυμα του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη

Η Πάτρα απέκτησε ένα νέο Δημαρχείο, κόσμημα για την πόλη και αντάξιο της ιστορίας της.

Στόχος μας, ήταν από την αρχή, να σταματήσει η απαξίωση ενός ιστορικού κτιρίου και η δημιουργία ενός σύγχρονου Δημαρχείου, που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του Δήμου.

Με το νέο Δημαρχείο, συγκεντρώνουμε τις υπηρεσίες που λειτουργούσαν σε μισθωμένα κτίρια, εξοικονομούμε οικονομικούς πόρους και επιτυγχάνουμε την αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών μας και την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.

Οι μελέτες για την αποκατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του παλαιού Αρσακείου είναι έργο των υπηρεσιών του Δήμου και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες μας και μας κάνει υπερήφανους.

Το Παλαιό Αρσάκειο ανοίγει ένα νέο κύκλο ζωής για το Δήμο, τους πολίτες, την ιστορία και το μέλλον της Πάτρας.

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης

ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ

Στο νέο Δημαρχείο στεγάζονται το Γραφείο του Δημάρχου , του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδημάρχων, το κεντρικό πρωτόκολλο του Δήμου και οι υπηρεσίες έξι Διευθύνσεων με 220 συνολικά υπαλλήλους.

Ποιες υπηρεσίες στεγάζονται στο νέο Δημαρχείο:

Στη Α πτέρυγα λειτουργούν:

Στο ισόγειο:

– Το Πρωτόκολλο του Δήμου

– Το Τμήμα Τοπογραφικών Εφαρμογών

Στον 1ο όροφο:

– Η Διεύθυνση Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού

Στον 2ο όροφο:

– Η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομίας

– Η Διεύθυνση Έργων Υποδομής

– Το Τμήμα Προμηθειών

Στον 3ο όροφο:

  • Οι Αντιδήμαρχοι:

–  Αρχιτεκτονικού Έργου, Έργων Υποδομής και Η/Μ

–  Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης, Δημοτικών Ενοτήτων Μεσσάτιδας και Βραχνείκων

  • Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών

Στη Β πτέρυγα:

Αναπτύσσονται ευρύχωροι  κοινόχρηστοι χώροι  που επικοινωνούν και συνδέουν τις δύο πλαϊνές πτέρυγες.

Στον 1ο όροφο:

Λειτουργεί η μόνιμη έκθεση με την ιστορία του κτηρίου. Εδώ είναι τοποθετημένη η προτομή του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά , έργο του γλύπτη Κων. Δημητριάδη που παραχωρήθηκε από την Ιστορική, Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου.

Ο 2ος όροφος αποτελεί προθάλαμο της μεγάλης αίθουσας  εκδηλώσεων.

Στον 3ο όροφο βρίσκονται γλυπτά γνωστών πατρινών καλλιτεχνών.

Σε όλους τους ορόφους υπάρχουν διαδραστικές οθόνες μέσω των οποίων μπορούν οι επισκέπτες του Δημαρχείου να περιηγηθούν σε ενημερωτικές και ιστορικές σελίδες.

Στη Γ πτέρυγα λειτουργούν:

Στο Ισόγειο:

– η Διεύθυνση Προσόδων και Δημοτικής Περιουσίας

–  το γραφείο εξυπηρέτησης κοινού των υπηρεσιών Ανταποδοτικών Τελών- ΤΑΠ και Εσόδων

– Το Τμήμα Ταμείου

– Το  γραφείο Διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καταφυγίου/κτηνιατρείου και το Τμήμα Κτηνοτροφίας και Αλιείας.

Στον 1ο όροφο:

  • Το Γραφείο του Αντιδημάρχου Διοίκησης και Δημοτικής Κατάστασης, Οικονομικών, Διαχείρισης Προσόδων, Τοπικής Οικονομίας, Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π), Νομικής Υπηρεσίας και Εσωτερικού Ελέγχου
  • Το Τμήμα Ανταποδοτικών Τελών και ΤΑΠ
  • Το Τμήμα Εσόδων
  • Το Τμήμα Δημοτικής Περιουσίας
  • Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών
  • Στον 2ο όροφο:
  • Η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου και Η/Μ

Στον 3ο όροφο

  • Το Γραφείο Δημάρχου
  • Οι υπηρεσίες Δημάρχου
  • Το γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου
  • Το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης Συλλογικών και Πολιτικών Οργάνων
  • Το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

Το κτήριο διαθέτει δύο αίθουσες συνολικού εμβαδού 594 τ.μ. που  μετά την οριστική τους διαμόρφωση  θα προσφέρουν στην πόλη έναν εμβληματικό χώρο  πραγματοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων και μία σύγχρονη αίθουσα συσκέψεων για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων  του Δήμου και άλλες χρήσεις.

ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η είσοδος στον προαύλιο χώρο του νέου Δημαρχείου, γίνεται από την αυλόπορτα της οδού Μαιζώνος.

Το κτήριο διαθέτει πέντε εισόδους.

Η πρόσβαση στα δύο ασανσέρ του κτηρίου και τα κλιμακοστάσια γίνεται από τις δύο πλαϊνές ράμπες που οδηγούν στις πτέρυγες Α και  Γ.   Η Β πτέρυγα εξυπηρετείται από τα ασανσέρ των πλαϊνών πτερυγών.

 

Όλες οι πτέρυγες επικοινωνούν μεταξύ τους με ευρύχωρους κοινόχρηστους διαδρόμους που διατρέχουν περιμετρικά όλους τους ορόφους έχοντας οπτική επαφή με το προαύλιο του κτηρίου.. 

 

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΚΟΙΝΟΥ

Στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου λειτουργεί  οικίσκος πληροφοριών για την ενημέρωση των επισκεπτών του Δημαρχείου.

Στο αναλόγιο που έχει τοποθετηθεί στην είσοδο παρουσιάζονται όλες οι υπηρεσίες που λειτουργούν στο κτήριο

Η σήμανση, εξωτερική και εσωτερική, εξυπηρετεί την εύκολη ανεύρεση της υπηρεσίας που επιθυμείτε  να επισκεφθείτε.

Ώρες εξυπηρέτησης του κοινού:

Καθημερινά από τις 8 π.μ. έως τις 3 μ.μ.

Ενημερωθείτε για τις e- Υπηρεσίες και τις e- πληρωμές του Δήμου Πατρέων στην ιστοσελίδα του Δήμου
e-patras.gr  και εξυπηρετηθείτε άμεσα και χωρίς κόπο.

Για τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της πόλης όπως καθαριότητα, πράσινο, δρόμοι, κοινόχρηστοι χώροι, μπορείτε να υποβάλλετε ηλεκτρονικά το αίτημά σας μέσω της εφαρμογής:

Patras.sense.city

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΑΜΕΑ

Το νέο Δημαρχείο της Πάτρας  προσφέρει άνετη πρόσβαση σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του. Διαθέτει δύο εξωτερικές ράμπες που οδηγούν στις πλαϊνές πτέρυγες για την πρόσβαση στο ισόγειο του κτηρίου και ανελκυστήρες για την πρόσβαση στους άλλους ορόφους. Επίσης στο ισόγειο, πλησίον των ανελκυστήρων υπάρχει W.C. για ΑμεΑ.

Μπροστά από την είσοδο του Δημαρχείου, επί της οδού Μαιζώνος υπάρχει θέση πάρκινγκ για οχήματα που εξυπηρετούν ΑμεΑ.

ΔΩΡΕΑΝ WiFi

Το νέο Δημαρχείο προσφέρει στους επισκέπτες του δίκτυο ελεύθερου Wi-Fi για να περιηγηθούν στις ιστοσελίδες του Δήμου Πατρέων και στις ψηφιακές υπηρεσίες που έχει αναπτύξει για την εύκολη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η σύνδεση στο ασύρματο δίκτυο του Δημαρχείου γίνεται ελεύθερα χωρίς τη χρήση κωδικού εισόδου.

Οι πολίτες μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο  εντοπίζοντας τη λίστα με τα  Wi-Fi δίκτυα στην φορητή συσκευή τους και επιλέγοντας το δίκτυο d.patraswifi

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ

Το Δημαρχείο εμπλουτίζεται με έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά κυρίως από τη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, φέρνοντας έτσι σε επαφή τους επισκέπτες του με το έργο σημαντικών καλλιτεχνών της Πάτρας.

Στους κοινόχρηστους χώρους του Δημαρχείου έχουν τοποθετηθεί:

  • Η μαρμάρινη προτομή του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά.

Πρόκειται για έργο του γλύπτη και ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δημητριάδη που παραχωρήθηκε με χρησιδάνειο  από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου.

Ο γλύπτης, ακαδημαϊκός και ολυμπιονίκης Κων. Δημητριάδης  γεννήθηκε το 1879 στη Στενήμαχο της Ανατολικής Ρωμυλίας. Υπήρξε αρχικά μαθητής του  γλύπτη Γεωργίου Βρούτου στο Σχολείο των Τεχνών και στη συνέχεια  σπούδασε  στο Παρίσι, στην Ακαδημία Γκραντ Σωμιέρ και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών.

Στους  Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι, που περιλάμβαναν και καλλιτεχνικούς αγώνες, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στη γλυπτική με το έργο του «Ο δισκοβόλος ». Το πρωτότυπο έργο βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, ενώ αντίγραφό του έχει τοποθετηθεί στην Αθήνα, απέναντι από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Το 1930, έχοντας διανύσει μία επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό, επέστρεψε στην Ελλάδα και διορίστηκε καθηγητής γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών.

Έξι χρόνια μετά  αναγορεύθηκε ακαδημαϊκός.

Η μακροχρόνια παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα και η επαφή του με την ευρωπαϊκή τέχνη και ειδικότερα με το έργο του Ροντέν, υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού του ύφους. Στα μνημεία και κυρίως στις προτομές που φιλοτέχνησε, το στοιχείο που επικρατεί είναι η ρεαλιστική απόδοση.

  • Το έργο του Μέμου Μακρή «Κουκουβάγια» σε χαλκό. Συλλογή Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Ο Μέμος Μακρής (1913-1993), γλύπτης διεθνούς ακτινοβολίας και αγωνιστής της ειρήνης, γεννήθηκε στην Πάτρα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Όταν η σταφιδική κρίση κατέστρεψε την επιχείρηση του πατέρα του, η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Το 1934 ξεκίνησε σπουδές γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών  με δασκάλους τους Μιχάλη Τόμπρο, Επαμ. Θωμόπουλο και Κ. Δημητριάδη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.  Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι. Το 1950 απελάθηκε από τη Γαλλία λόγω των αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων και βρήκε πολιτικό άσυλο στην Ουγγαρία, όπου είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει μνημειακά έργα. Από το 1978 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Ελλάδα.

Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι το μνημειώδες γλυπτό για τα θύματα  του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, το μνημείο για τους Ούγγρους εθελοντές του Ισπανικού Εμφύλιου στη Βουδαπέστη, το μνημείο της απελευθέρωσης στο Πετς, το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Μακάριου στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, την γλυπτή κεφαλή που φιλοτέχνησε στη μνήμη των ηρώων πεσόντων του  Πολυτεχνείου.

  • Το έργο του Αντώνιου Σώχου “ Φτερωτή Μορφή”, σε ξύλο. Συλλογή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάτρας.

Ο Αντώνης Σώχος(1888-1975), σημαντικός γλύπτης με διεθνή αναγνώριση και ακαδημαϊκός,  γεννήθηκε στην Τήνο αλλά μεγάλωσε στην Πάτρα όπου ο πατέρας του διατηρούσε μαρμαρογλυφείο. Καταγόταν από οικογένεια με μεγάλη παράδοση στο χώρο της γλυπτικής. Σπούδασε στη Σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας δίπλα στον Γεώργιο Βρούτο και συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι και στο Μόναχο με υποτροφία του ελληνικού κράτους.

Με την επιστροφή του διορίστηκε καθηγητής της αρχιτεκτονικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1965 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τα έργα του, εμπνευσμένα από τη μυθολογία τους θρύλους και τις ελληνικές λαϊκές παραδόσεις, κοσμούν πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και συλλογές μουσείων όπως το Μουσείο σύγχρονης τέχνης στο Βελιγράδι.

Μετά το 1949 έκανε στροφή στην ξυλογλυπτική.

Γνωστά έργα του στην Πάτρα είναι το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων και το   Άγαλμα της Δόξας  στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Το έργο «Φτερωτή Μορφή» προέρχεται από τη δωρεά που έκανε το 1964 στον Δήμο Πατρέων.

  • Το έργο του Γ. Καποτά «Πήγασος» σε μάρμαρο. Συλλογή Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάτρας.

Ο  Γ. Καποτάς  (1933-2014)  γεννήθηκε στην Πάτρα  την εποχή του μεσοπολέμου στην οποία εντάσσεται και το κτήριο του παλαιού Αρσάκειου.

Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με την τέχνη της γλυπτικής φιλοτεχνώντας έργα από μάρμαρο και ξύλο.  Σε ηλικία 25 ετών μετανάστευσε στην Αμερική  όπου έστησε το εργαστήριο του και αφοσιώθηκε στην τέχνη του παράγοντας ένα σημαντικό αριθμό έργων που σήμερα κοσμούν  σημαντικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές κυρίως στην Αμερική.

  • Τα έργα του Γιάννη Τσαγανά «Παγκόσμια κυριαρχία» και « Για τους Πρόσφυγες που χάθηκαν στη θάλασσα», σε ορείχαλκο. Δωρεά στο Δήμο Πατρέων

Ο Γιάννης Τσαγανάς γεννήθηκε το 1930 στην Πάτρα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στη Γερμανία και παρακολούθησε μαθήματα γλυπτικής  στο εργαστήρι της γλύπτριας Ingeborg Von Rath.

Επέστρεψε στην Πάτρα, συνεχίζοντας αδιάκοπα να δημιουργεί γλυπτά με την τεχνική της χύτευσης από ορείχαλκο, μπρούτζο και αλουμίνιο.

Μέσα από τα έργα του προσεγγίζει τα μεγάλα πολιτικά, κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα της εποχής μας, εκφράζοντας αγωνιώδη ερωτήματα για την παγκόσμια ειρήνη, την πορεία της ανθρωπότητας και το μέλλον του πλανήτη.

Νο 1
"Κωστής Παλαμάς". Εργο σε μάρμαρο του Κων. Δημητριάδη
Νο 2
"Κουκουβάγια". Εργο σε χαλκό του Μέμου Μακρή
"Πήγασος". Εργο σε μάρμαρο του Γ. Καποτά
"Για τους πρόσφυγες που χάθηκαν στη θάλασσα". Εργο σε μπρούτζο του Γιάννη Τσαγανά
"Φτερωτή Μορφή". Εργο σε ξύλο του Αντώνιου Σώχου
Νο 3
"Παγκόσμια κυριαρχία". Εργο σε μπρούτζο του Γιάννη Τσαγανά
Νο 4
"Εργα του Γιώργου Μπογδανόπουλου"

ΨΗΦΙΑΚΑ ΜΕΣΑ

Με τη δημιουργική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του, το νέο Δημαρχείο της Πάτρας επιδιώκει να τροφοδοτεί με εικόνες και εμπειρίες τους επισκέπτες του. Έτσι εκτός από τη φιλοξενία μόνιμης έκθεσης που παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή του κτηρίου από τη θεμελίωσή του τη δεκαετία του 1930, οι επισκέπτες  μπορούν μέσω διαδραστικών οθονών να περιηγηθούν στην παρούσα ιστοσελίδα και  στο  σύνολο του αρχειακού υλικού που συγκεντρώθηκε για το κτήριο του παλαιού Αρσακείου καθώς και σε άλλες ενημερωτικές σελίδες  

Παράλληλα δίνεται πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό  και άλλο ψηφιακό περιεχόμενο σχετικά με τον Δήμο Πατρέων και  την πόλη.